top of page

RACE CALENDAR 2020

TIEDOTE 14.10.2020 - JULKAISUUVAPAA HETI

Luka Sammaliston tavoitteena kartingin MM-kisoissa finaalipaikka

 

Ylöjärveläinen - Pirkanmaan kartingia edustava - Luka Sammalisto, 12v, tähtää marraskuun alussa (5.-8.11.2020) Portugalin Portimao:ssa järjestettävissä kartingin MM-kisoissa OKj-luokan finaaliin.

Finaalipaikkatavoite on kova, mutta enemmän kuin realistinen – Luka on jo todistanut taitonsa ja vakuuttanut vauhtinsa sekä EM- että SM-sarjan kisoissa, joten täydet mahdollisuudet tavoitteen saavuttamiseksi ovat olemassa. Ei ole mikään uutinen, että nykyiset Formula1-kuljettajat ovat aloittaneet kartingissa ja tällä hetkellä kartingin EM-sarjassa ja MM-kisoissa kilpailevat juuri ne kuljettajat, joiden joukosta seuraavat tähdet formulasirkukseen todennäköisesti nousevat. Kilpailu MM-finaalipaikoista on siis todella kovatasoista ja kaikilla kuskeilla sama päämäärä: ajaa finaalissa ensimmäisenä ruutulipulle ja maailmanmestaruuteen. Ruuhkaa radalla on, joten koko paketin (vauhti, ajotaidot, ajolinjat, kalusto, tekniikka, kilpailuhermot…) tulee olla kunnossa, jotta maksimaaliseen suoritukseen ylletään ja tavoitteet saavutetaan.

Vaikka tänä vuonna kartingin kilpailukausi starttasi pari kuukautta suunniteltua myöhemmin – covid19-viruksen takia – on Sammalistolla takanaan seitsemät kansainväliset EM-ja WSK –sarjan osakillpailut: mm. Italian Adriassa ja Sarnossa, Espanjan Zuerassa ja Saksan Wackersdorfissa. Lisäksi ajotuntumaa ja kilpailukokemusta on kertynyt myös Suomen kahdeksasta SM-osakilpailusta sekä lukuisista testeistä, joten kartingin täyteinen kisakesä ja -syksy nuorella miehellä on ollut.

 

Miten covid19 on vaikuttanut kilpailukauteen. Mitä erityistoimia on mm. kisapaikoilla?

”Korona laittoi kilpailukalenterin täysin uusiksi ja ensimmäisiä kisoja jouduttiin odottamaan pari kuukautta. Odotin todella paljon kauden starttia. Tilanne oli tietysti kaikille sama, joten päätin käyttää ajan hyödyksi ja treenasin paljon fysiikkaa ja ajamista Suomen eri radoilla. Kun kisakauteen viimein päästiin, niin toihan se (korona) paljon uusia käytäntöjä etenkin ulkomailla: maskeja pidetään koko ajan, lämmön mittaukset, jatkuva käsien desinfiointi, turvavälit. Negatiiviset testitulokset täytyy olla, jotta saa edes mennä varikolle”.

 

Tiimien, vanhempien ja yhteistyökumppaneiden merkityksestä

Alkuvuodesta Luka solmi yhteistyösopimuksen Exprit Racing -tehdastiimin kanssa.
”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ulkomaan kisoissa Exprit-tehdastiimi hoitaa ihan kaiken ja minä saan ajaa parhaalla mahdollisella kalustolla. Italialaisen mekaanikon kanssa käydään läpi, jos autossa on jotain mistä en pidä tai mikä ei tunnu hyvältä. Vaikka ulkomailla ajankin Exprit-tiimissä, niin Jussi Kohtala on aina se lähin luottomies, mun tärkein mentori ja ”päällikkö”, kenen kanssa käydään yhdessä niin dataa kuin ajamistakin läpi, kehitetään yhteistyötä ja kehitytään yhdessä. Kotimaan kisoissa Kohtala Sports onkin se tiimi, missä haluan olla. Yhteistyö Jussin kanssa on ollut jo pitkään tärkeässä roolissa ja Jussiin voin aina luottaa. Roope Markkanen on tänä vuonna ollut mun mekaanikkona Suomessa ja se yhteistyö on ollut myös hyvää ja saumatonta”, summaa Luka tiimikuvioitaan.  

On tärkeää oppia toimimaan erilaisissa tiimeissä ja erilaisten ihmisten kanssa, edesauttaa tiimityötä ja kommunikointia – niin varikolla kuin sen ulkopuolellakin.

Lukan vanhempien - Laura ja Mikko Sammaliston - rooli on kuitenkin vielä se tärkein; he ovat Lukan tärkeimmät tukijat ja kannustajat – tiimi Sammalisto. He ovat henkisenä tukena, vahvana taustajoukkona, yhteistyökumppaneiden hankkijoina, valmentajina ja mahdollistajina – ilman heitä kartingissa eteneminen ja ylipäätään kilpaileminen ei olisi mitenkään mahdollista. ”Mulle on vielä tässä vaiheessa ja iässä tosi tärkeää, että ainakin toinen vanhemmista on mukana kisamatkoilla.”

Ulkopuolisten tukijoiden, yhteistyökumppaneiden ja sponsoreiden panostusta ei saa koskaan aliarvioida tai unohtaa – hintalappu kun kansainvälisellä tasolla kilpailtaessa on todella iso. Isä-Mikko onkin tehnyt paljon töitä sen eteen, että Luka on saanut taustatukijoihinsa yrityksiä, jotka omalla panostuksellaan ovat mukana mahdollistamassa Lukan kilpailemisen ulkomailla. ”Isot kiitoksen sanat lähtevät kaikille niille yhteistyötahoille, jotka ovat karting-matkaamme uskaltautuneet”, kommentoi Mikko Sammalisto.

 

Pari viikkoa sitten karting (mikä urheilulajina ylittää harvemmin uutiskynnyksen) sai todella negatiivista medianäkyvyyttä, kun KZ-luokan MM-finaalissa italialainen Luca Corberi aiheutti käytöksellään vaaratilanteen sekä radalla että kisan jälkeen. Mitä sanoisit Luka niille lukijoille, jotka ajattelevat tämän olevan normaalia karting-käytöstä?

”Karting on parasta mitä tiedän, sisältää suuria tunteita. Ajaminen on kovaa kilpailua. Radalla taistellaan, vuodatetaan hikeä ja annetaan kaikkensa. Mutta aggressiivinen ja uhkaava käyttäytyminen ajon päätyttyä – olipa syynä mikä tahansa - ei kuulu missään nimessä lajiin. Pettymyksien käsittelykin on osa kartingia, kukaan ei välty niiltä. Itse kunnioitan radan ulkopuolella kaikkia kilpakumppaneitani”.

 

Miten 7. luokkalainen nuori hoitaa koulunkäynnin pitkien ulkomaan kisamatkojen aikana ja miten opettajat ja koulukaverit suhtautuvat lajiin, missä reissataan paljon ja poissaoloja koulusta kertyy?

”Teen läksyjä joko ennakkoon tai sitten kisamatkan jälkeen. Koulu antaa tukiopetusta, jotta tarkastetaan että olen oppinut tekemistäni tehtävistä. Osa opettajista lähettää aina tsemppejä ja osa ei sano mitään. Kaverit koulusta ei ehkä oikein ymmärrä mitä tämä laji oikeasti on. Ehkä siksi ne ei sano paljon mitään”. Luka naureskelee.

Karting on laji, missä yksikään kuski ei pääse pettymyksiä pakoon. Toisinaan on teknisiä murheita, vauhti hukassa, rengaspaineet väärät, rata liian kuuma/viileä. On kolarointeja, spinnauksia, olosuhteiden muutoksia, ajovirheitä, keskittymisen herpaantumista…. huonoja sijoituksia, kisakeskeytyksiä, suuria pettymyksiä ja kypärän sisällä kyynelehtimistä.

Kartingissa mitään ei voi etukäteen ennakoida eikä kaikkiin kilpailutilanteisiin valmistautua – olipa kuski itse kuinka vahvassa vireessä tahansa: radalla nopea, fysiikaltaan iskussa ja henkisesti vahva. Mitä vaan voi siis tapahtua - se kuuluu tunnusomaisesti lajin luonteeseen.

Tosin karting on myös moottoriurheilua aidoimmillaan ja parhaimmillaan. Kuten mm. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel ja Max Verstappen ovat muistelleet karting-vuosiaan ja kommentoineet: ”Karting on moottoriurheilua aidoimmillaan. Karting on fyysisesti ja henkisesti vaativa laji, missä ajetaan 100 prosenttisella teholla – joka kerta”. Edelleen monet F1-kuljettajat treenaavatkin toisinaan karting-radalla, missä kuljettaja voi keskittyä yksinomaan ajotaitoihinsa ja pieniin yksityiskohtiin suorituskyvyn parantamiseksi. ”Karting on aitoa ajamista ja kilpailemista. Emme saa sitä enää F1: ssä ", kommentoi myös Fernando Alonso taannoin.

 

Mitkä ovat mieluisimmat muistot? Suurimmat opit? Paras saavutus?  

Luka ei ole poikkeus ”kovassa karting-koulussa”. Pettymyksiä, epäonnistumisia ja epäonnea on jouduttu kohtaamaan ja käymään läpi myös Sammaliston perheessä. Mutta pettymysten kautta ne suurimmat opit ovat myös tulleet: ”Hetken on tuntunut mustalta, mutta sieltä olen noussut ja taistelutahto myös kasvanut. Yksi suurimmista saavutuksistani on SM-kisojen osakilpailu, missä aika-ajon epäonnistuttua taistelin omalla päättäväisyydellä itseni finaalissa sijalle kolme”.

Ei siis aina se, että voittaa kisan tai pääsee podiumille, ole menestyksen tai parhaimman saavutuksen mittari. Vaan se, että voittaa itsensä eikä luovuta tiukassakaan paikassa.

Upeita muistoja Lukalle on - etenkin Euroopan kisakiertueilta – karttunut paljonkin, mutta paras muisto liittyy Suomeen ja suomalaiseen F1-kuljettajaan, Valtteri Bottakseen. ”’Tänä kesänä, kun kisakausi oli tauolla, minä ja Tuukka Taponen pääsimme treenaaman Lahden radalle. Rata oli varattu vain meille - Kohtala Sports -tiimille. Ajopäivän aikana saimme testata kalustoa, ottaa kaivattua ajotuntumaa ja muistutella mieleen optimaalisia ajolinjoja. Se, että radalla sparraajana oli Valtteri Bottas, on ehdottomasti tähän mennessä hienoin muistoni.”

 

Miten ajattelet kartingin kasvattavan sinua elämässä ja mitkä ovat tavoitteesi tuleville vuosille?

”Karting antaa rohkeutta, itseensä uskomista, muiden onnistumisesta voi myös iloita. Laji kasvattaa myös huikeita ystävyystarinoita – niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Haluan ajaa kartingia ja olla siinä parempi ja nopeampi. Haluan tosissani taistella podium-sijoituksista ulkomailla. Hoitaa silti myös kouluvelvollisuudet. Jatkaa fysiikka- ja mentaalivalmennusta. Olla isompi ihminen.”

 

MM-kisat Portugalissa – kauden 2020 viimeinen tulikoe

MM-kisoihin valmistautuminen on Sammaliston perheessä aloitettu jo hyvissä ajoin ja matkajärjestelyt kovassa vauhdissa. Vielä ennen Portugalin virallista MM-kisaviikonloppua (5.-8.11.2020) Lukalla on edessään Portimaossa sekä tämän viikon testipäivät että MM-esikisat, missä ensituntuma radasta ja kisavauhdista saadaan. Selkeä tavoite on siis asetettu ja MM-finaalipaikkaa pirkanmaalainen OKj-kuljettaja lähtee tavoittelemaan tosissaan. Motivaatio Lukalla on huipussaan ja italialaisen mekaanikon taikasanat sisäistettynä: Forza! Agressivo! Bene!

 

(teksti: Tuija Syrjä)

Lukaa voit seurata:
Facebook – Luka Sammalisto Racing
Kotisivut - Luka Sammalisto

 

Lisätiedot:
Laura Sammalisto
Puh. 041-442 5485
info@jhs-rakenne.fi

 

Luka Sammalisto -lukuja vuonna 2020

Ikä: 12v
Päiviä ulkomailla (kisat + testit) yhteensä noin 60
Kisat ja testit Suomessa yhteensä noin 20
Pizzoja Italiassa syöty 25, pasta-annoksia sama määrä.
Kausibudjetti: 130 000 euroa

 

MM-kisainfoa

https://www.fiakarting.com/event/2020-portimao/guide
MM-kisoista suora kisalähetys Youtube-kanavalla – FIA karting Championship

KUVIA MEDIAN KÄYTTÖÖN

bottom of page